Колаген-натурален хидролизиран

Магазин за хранителни добавки в София-къде има Collagen Pro-Active и Beautin collagen,течен колаген Про актив за стави,кожа и лице

Борд меню

сряда, 20 януари 2016 г.

Колаген - Видове колаген

Петте от най-често срещаните Видове Колаген 


Колаген съставлява от 25% до 35% от съдържанието на протеин в цялото тяло. Колагени представляват семейство от протеини, които укрепват и поддържат много тъкани в тялото, включително кожата, сухожилията, костите, сухожилията, мускулите и пространството между клетките и тъканите, наречен извънклетъчната матрица.Над 90% от съдържанието на колаген в тялото, е тип I.За последните 40 години са били идентифицирани и охарактеризирани Двадесет и осем вида колаген на молекулярно ниво. Техните функции са определени или чрез директни анализи или от изследвания.Те могат да бъдат разделени в няколко групи в зависимост от тяхната структура и функционални свойства, но тяхното разнообразие, се увеличава още повече от наличието на няколко алфа вериги, няколко молекулни изо форми и над молекулни структури за един и същ Тип колаген, както и използването на алтернативни промотори и алтернативно свързване. Колаген играе структурна роля, като допринася за молекулярната структура, форма, както и механични свойства на тъканите като якостта на опън в кожата и устойчивостта на сцепление в сухожилията.Няколко колагена, са от решаващо значение за целостта на тъканите.

Колаген Тип I - collagen type 1


Колаген тип I, се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, съдова лигатура, органи, в костите (основен компонент на органичната част на костната структура.Тип I колаген фибрили имат много голяма здравина на опън, така колагена може да се удължи, без да бъде разбита неговата структура.
Тези фибрили, са около 50 нанометра в диаметър и няколко микрометра дълги,опаковани рамо до рамо в паралелни връзки, наречени колагенови влакна, в сухожилията, където те се свързват мускулите с костите и трябва да издържат огромни натоварвания. Ако сравняваме здравината на колаген и стомана Грам за грам, тип I колаген е по-силен от стоманата.

Колаген Тип II - collagen type 2


Тип II колаген естествено съдържа хондроитин и хиалуронова киселина-вещества, известни с подкрепата на здравето на ставите. Ето как те работят заедно: Type II колаген и хондроитин подновяват хрущяла, чрез предоставяне на строителни блокове и стимулиране производството на колаген в организма. Хондроитин също може да помогне в борбата с възпалението и блокира ензима, който разгражда хрущяла. Хиалуроновата киселина, естествена синовиалната течност, смазва ставите и хрущяла (основен компонент на хрущяла).Хидролизиран колаген тип II, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина, облекчават проблеми свързани с остеоартрит.В контролирано рандомизирано проучване (RCT) доказва че прием на колаген тип 2 значително подобрява подвижността на ставите. Има множество публикувани изследвания, които потвърждават че използването на хидролизиран колаген или денатуриран колаген тип 2 значително намалява болките в ставите, включително и сутрешна скованост, скованост и болка, която се усилва при използване и натоварване на засегнатата става, което води до непълноценен обхват на движенията и функцията на ставата. Повечето фармакологични стратегии за лечение на тези заболявания (артрит - остеоартрит и ревматоиден артрит) и болки в ставите, са основно насочени към подтискане на имунната система и противовъзпалителни механизми, те имат ограничен успех и множество странични ефекти.Ревматоиден артрит е автоимунно заболяване, където възпаление причинява болка, скованост и подуване. Това произтича от неправилно функциониране на имунната система, а не обичайното износване на ставите. Колагенът действително може да помогне и при двата вида артрит. По този начин, collagen type II, може да служи като нов терапевтичен инструмент при възпалителни състояния и симптоми, на най-известните видове артрит - остеоартрит и ревматоиден артрит.Biocell II-патентована версия на хидролизиран колаген тип II-също показа значителни ползи за кожата. В допълнение към попълване структурата на кожата, добавката колаген, предотвратява разграждането на хиалуронова киселина, която естествено присъства в кожата ни, и я поддържа в добро състояние.

Кой тип колаген за какво е-за стави за кожа за коса,как да изберем колаген тип 1,колаген тип 2,колаген тип 3

Колаген Тип III - collagen type 3


Колаген тип 3
е мрежест, основен компонент на ретикуларните влакна, които често се срещат заедно с колаген тип I.Колаген Тип III е колаген който образува Гранулационната тъкан,новата съединителна, която се образуват на повърхността на раната по време на лечебния процес на нараняването и тъканта на малките кръвоносни съдове, Гранулационна тъкан обикновено расте от основата на раната и е в състояние да запълни рани, с почти всякакъв размер.Този тип колаген 3, се съдържа и в стените на артериите, кожата, червата и матката.


Колаген Тип IV - collagen type 4


Колаген от тип 4 е съвкупност от молекули,които се свързват една с друга, за да образуват комплексни протеинови мрежи. Тези мрежи съставляват голяма част от основни мембрани, които са със структура на тънки листове, които разделят и са спомагателни клетки в много тъкани. Тип IV колаген alpha 3-4-5 мрежи, играят особено важна роля в сутеренните мембрани на бъбреците, вътрешното ухо и око.Другото име на колаген тип 4 е COL4A4 ген ,някои мутации водят до намаляване или предотвратяване на производството на алфа4 (IV) вериги. В резултат на това е налице сериозен недостиг на колаген тип IV alpha3-4-5 мрежа в сутерена мембраните на бъбреците, вътрешното ухо и око. В бъбреците, други видове колаген се натрупват в базални мембрани, което води до проблеми с бъбреците и бъбречна недостатъчност. Мутациите в този ген могат да доведат, до ненормална функция на вътрешното ухо, което води до загуба на слуха.След дълги години на изследване, откритията показват, че основните причини за синдром на Алпорт е разстройство на Колаген тип IV, и е на генетично ниво.

Колаген Тип V - collagen type 5 


Колаген тип 5 се съдържа в клетъчните повърхности, косата и плацентата.Официалното име на този ген е колаген тип V алфа 1 със абривиатура COL5A1 ген ,който произвежда компоненти на колаген тип V, наречен про-алфа1 (V) верига. Три от тези вериги се комбинират, за да направят една молекула от тип V проколаген. Алтернативно, два от тези вериги може да се комбинират с един про-алфа2 (V) верига (произведен от COL5A2 ген) за образуване тип V проколаген. Тези тройно-верижни въжеобразни проколаген молекули, трябва да се обработват от ензими извън клетката. След като тези молекули са обработени, те се подреждат в дълги, тънки нишки, които пресичат една към друга в пространствата около клетките. Кръстосаните връзки водят до образуването на много силни, колагенови влакна тип V. Колаген тип V, също играе роля в сглобяване на други видове колаген във фибрили, в много съединителни тъкани, и е от съществено значение, за образуване на нормален колаген тип I.

Кой колаген за какво е и как да изберем най-подходящия колаген хранителна добавка, за нас?


Колаген За здрава кожа: Изберете хранителна добавка с хидролизиран колаген от тип I и хидролизиран колаген от тип III. За най-добра абсорбция, направете прием на колаген, най-малко 30 минути преди хранене с друг вид протеин или храни съдържащи протеин. Добър вариант е патентован хидролизиран колаген Biocell II. И двата вида могат да бъдат взети заедно, тъй като съдържат различни допълнителни компоненти.

Колаген За здрави стави: Избор на колаген тип II ,за подпомагане на хрущяла и смазване на ставите. За възпаление, При възпаления и заболявания (артрит - остеоартрит и ревматоиден артрит), потърсете неденатуриран колаген, известен като колаген UC-II.

Колаген За възстановяване и болежки от тренировки и физически натоварвания: Колаген тип I и колаген тип III, за подкрепа на сухожилията и ставните връзки, докато колаген тип II поддържа ставите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар